Ip Kamera Sistemlerinde Kimliklerin Belirlenmesi ve Tanımlanması
Kimlik ve Tanıma
Görüntüleme projelerinde kişileri veya araç plakaları gibi nesneleri tanımlamak/tanımak gerekiyorsa aşağıda anlatılan konuları dikkate alarak planlama yapmamız gerekmektedir.
Bu durumda en önemli faktör gerekli çözünürlüğe haiz bir kamera kullanmak olsa da ışıklandırma,kameranın konumlandırılması gibi ilave faktörleri de de gözetmemiz gerekmektedir.
Gerekli Çözünürlük
Bundan önce analog kameralar da yüzün tanımlanması için izlenen yol nesnenin resim karesinde ki kapladığı alan ile belirleniyordu.
IP kameralar da kullanılan en pratik yol çözünülürlük gereksinimleri için pixel sayısı kullanılmaktadır.
Pratik bir şekilde örneğin harfleri düzgün okuyabilmeyi sağlamak için bir metre mesafeye 200 pixel hesap etmemiz gerekmektedir.(200 piksel/m)
Odak uzaklığı Yatay çözünürlük Max.mesafe Max.resim genişliği
2.8-8 mm 2592 pixel 9 m. 5.2 m
Gerekli Çözünürlük Gereksimlerini Karşılayacak kamera Seçimi
Nesnenin tanınması istenilen ortamda ki karenin büyüklüğüne göre belirlenir.Dolayısı ile görüş alanında ki resim boyutu,kamera ve nesne arasında ki mesafe ye uyacak şekilde bir lens ve çözünürlüğe haiz kamera seçmek gerekmektedir.Belirli çözünülürlükte ki kameralarda tanınması istenen obje resimde ki sahne ile kısıtlı olmakla yüksek çözünülürlüklü kameralar daha geniş alanları kapsarlar.Örneğin 7 metre genişliğinde bir alan için 720×526 çözünülürlükte kullanılan kameralardan 5 adet gerekmektedir.Aynı durum 1920×1080 pixel kameralar da 2 adet kullanmak yeterli olacaktır.
Ayrıca yüksek çözünürlüğe sahip kameralar birlikte geniş alanları kapsayarak daha iyi görüntü almak için de kullanılabilirler.
Alan Derinliği
Alan derinliği fazla olan yerlerde kimliği tespit şansı daha fazladır.Bu da irisin açılması,odak uzaklığı ve mesafe ile belirlenir.Kişiler ve nesneler alan deriliği fazla olan bölgelerde daha büyük olur.Alan derinliğini artırmaya yardımcı olan etkenlerden birisi de uygun ışık koşullarını yakalamak olup bazı kameralar , farklı ışık koşulları için alan derinliğini optimize etmek maksadıyla irisi ayarlamaktadırlar.
Aydınlatma
Kiişileri ve nesneleri tanımak için ortam aydınlatması büyük etkendir.Arkadan yapılan aydınlatmalar,gölgeler,ışık zıtlıkları nesnelerin tanıma ve tanımlanmalarını zorlaştırmaktadır.
Her zaman uygun ışık koşulları yakalanamayacağına göre uygun kamera ve lens kullanmak en pratik yoldur.
Açık bölgelerde yağmur,kar,yansıyan ışıklar aydınlatmayı etkileyecektir.
Bir açık bölgede insan yüzünün tanımlanması için 300-500 lüx,plaka tanıma için 150 lüx dengeli aydınlatma yeterli olabilecektir.
Gürültü
Düşük ışık, görüntüyü etkileyebilir ve önemli miktarda gürültü üretir. Bu da nesnelerin tanımlamasını zorlaştırabilir. Görüntünün iyi olması için daha iyi aydınlatma,gürültü, deklanşör hızı ve alan derinliği arasında ilişki bulunmaktadır.
Renk sadakat
Tanımlama için renk önemli bir faktördür.Renk tutarlılığını sağlamak için sağlamak için, kamera beyaz dengesini ışık kaynaklarının renk sıcaklığına uyacak şekilde ayarlanabilir olması gerekmektedir..
Kamera konumlandırma
Kameranın konumu,uygun aydınlatmayla,kişi ve nesneleri uygun açı ile görüntülemek için çok önemlidir.Örneğin kameraları çok yükseğe yerleştirmek kuş bakışı bir görüntü sağlayacağından kişi ve nesnelerin tanınmasını zorlaştıracaktır.
Kameralar titreşim yapmayacak şekilde sabitlenmeli, derinlik sağlaması için uzun bir eksen üzerine monte edilmelidir.
Hareket
Sistemi tasarlarken nesnelerin hareketini dikkate almak gerekir.Net bir resim alınmak isteniyorsa,kameranı görüş alanı çapraz kişi ve nesneleri içeriyorsa kare hızı yüksek ayarlamalar gerekir.Hızlı hareket eden kişi ve nesnelerin görüntülerinin keskin olması için prograsif tarama yapan kameraların seçimi uygun olacaktır.
Sıkıştırma
Yüksek sıkıştırma oranları bulanıklık yaratabileceği gibi kimlik tanımayı zorlaştırabilmektedir.özellikle sabit hız sınırı kullanılıyorsa görüntüler bozulabilir.Yüksek sıkıştırmalarda değişken bit oranları kullanılırsa sıkıştırma değişmeden kalarak görüntüde bozulma olmaz,sadece hareket olduğunda bant genişliği kullanımı artar.
Test
Sistemi test ederken değişken aydınlatmaları kullanın ve kaydettiğiniz görüntüleri inceleyin.Dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır.
-Tanımayı zorlaştırıan Kamera konumu ve lens seçimi
-Gölgeli alanlar
-Görüntüde bulanıklığa ve pixelleşmeye neden olabilecek sıkıştırma ayarları.
-Hareketlerde ki hız nedeniyle bulanıklık veya yeterli olmayan resim çekme hızı.
-Işık koşullarının yeterli olmaması nedeniyle oluşan aşırı gürültü.
Bazı kameralarda pixel sayacı özelliği bulunmaktadır.Bu özellik sayesin de ilgi alanı çevresinde bir dikdörtgen oluşturulur,kamera pixel boyutlarını bildirir.
Dolayısı ile efektif kamera kurulum çözünürlüğü ihtiyacı otomatik olarak belirlendiğinden uygun kamera seçimi yapılabilir.
Sonuç
-Bölgenin boyutu,kameanın çözünürlüğü
-Işık ve aydınlatma koşulları
-Kameranın monte edildiği yer
-Nesnenin hareketi
-Sıkıştırma oranı