IP KAMERA ELEMANLARI VE GÖREVLERİ
KAMERALARDA IŞIK HASSASİYETİ
Asgari aydınlatma (ışık hassasiyeti),kameranın kaliteli bir görüntü elde etmesi için gereken ışığın en küçük miktarını ifade eder.Luks(lx) ile ifade edilen minimum aydınlatma ölçüsüdür.
Bir kameranın iyi görüntü vermesi ortamda ki yeterli ışığa bağlıdır.Yetersiz ışık olan ortamlarda görüntü karanlık,karıncalı veya gürültülü olacaktır.Düşük ışık koşullarında kaliteli görüntü elde etmek için day&nihgt kameralarla kızılötesi ışıktan yararlanmak gerekir.Tam karanlık,duman,sis,pus,toz gibi zor koşullarda düzgün görüntü elde etmek için en iyi çözüm network termal kameralardır.
Genellikle kuvvetli güneş ışığı 100.000 lux,tam gün ışığı 10.000 lux,ofis ışıkları 500 lux,kötü aydınlatılmış bir oda 100 lux tür.
Tüm kameralar da kabul edilir bir görüntü elde etmek için gerekli minimum aydınlatma seviyesi belirtilir.Ancak her üretici ışık hassasiyeti konusunda farklı yöntemler kullandıklarından bu bize doğru bir veri sağlamaz.Yani ışık hassasiyeti ölçüm süreci karmaşık bir durum arz eder.
Şöyle ki; ışık hassasiyetini ölçen lux metre ile kameranın ışık bilgileri algılaması farklıdır.Lux metre belirli bir alanda oluşan ışık miktarını kaydeder.Oysa ki kamera nesnelerden yansıyan ışığı kaydeder.Örneğin aynı ortamda siyah ve beyaz giyinmiş iki şahıs olsun, siyah giymiş olan şahıs daha az ışık yansıtacağından,kamera tarafından gereksinim duyulan ışık miktarı yüksek olacaktır.Aynı ortamda lux metre ile yapılan ölçümler de ise minimum ışık gereksinmesi farklı olacaktır.
IŞIK DUYARLILIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
-Pozlama süresi
-F-stop
-Sensör kalitesi ve boyutu
-Mercek kalitesi
-Renk sıcaklığı
Şu an piyasada minimum aydınlatma ölçüm standardı oluşmamıştır.Farklı iki kameranın minimum ışık performansını karşılaştırmak için yan yana koyarak görüntüleri mukayese etmek olabilir.
LENS ELEMANLARI
Ağ kameralarda lens veya lens ekipmanlarını işlevleri şunlardır.
-Görüş alanı belirleme;
-Işığın miktarını ayarlama
-lens ekipmanı içinde ki elemanlar ile görüntü sensörü arasında ki mesafeyi ayarlamak suretiyle odaklama.
GÖRÜŞ ALANI
Gözümüzün görmek istediği bölge lens ve detayların derecesi dikkate alınır.Lens ve görüntü sensörü boyutu
Odak uzunluğu tarafında belirlenir. Bir lensin odak uzaklığı ışık ışınlarının toplandığı nokta (görüntü sensörü)ile lens arasında ki mesafedir.
Görüş alanı üç şekilde sınıflandırılabilir.
-Normal görünüm;insan gözü ile aynı görüş alanı sunar
-Telefoto;Dar bir alanda insan gözünden daha ince ayrıntıları verebilen görüntüleri sunar.Küçük veya uzakta ki nesneleri görüntülemek için kullanılan telefotolarda ki lensler daha az ışık toplarlar.
-Geniş açı;Normal görünümden daha az ayrıntı daha geniş bir görüş alanı sunar.
Ana olarak üç tip lens vardır.
-Sabit lens;sabit odak uzaklığına sahiptir.Görüş alanı sadece sabit bir alan için belirlenmiştir.Bir ip kamerada ortak sabit lens odak uzunluğu 4 mm.dir.
-Değişken odaklı lens;farklı alanlarda değişik odak uzunlukları sunar.Görüş alanları elle ayarlanabilir.Çok değişik odak uzunluğunda olan modelleri vardır.
-Zoom objektif;farklı görüş alanlarını seçmeye yarayan değişken odaklı lenslere sahiptir.Görüş alanları değiştirildiğinde lens yönlendirmeleri otomatik olur.
F-NUMARASI VE POZLAMA
Düşük ışıklı ortamlar da lensin ışık toplama özelliği önem arz eder.
F sayısı diyafram ya da iris çapının,lensin odak uzunluğuna oranıdır; yani f-numarası = odak uzaklığı / diyafram
Düşük ışıklı ortamlarda küçük bir f sayısı daha iyi bir görüntü kalitesi verir.
ALAN DERİNLİĞİ
Odak noktası ötesinde ki mesafedir.
Bir video görüntüleme sistemi için önemli bir faktördür.
Alan derinliğini etkileyen üç faktör vardır.Bunlar;odak uzunluğu,iris çapı,kameranın nesneye olan mesafesidir.
İRİS KONTROL TÜRLERİ
Bir kameranın görüntü kalitesini artırmak için görüntü sensörün de maksimum ışık kontrolü sağlamak,alan derinliğini sağlamak maksadıyla iris açıklıklarını ayarlanması önemlidir.
İris kontrolleri ayarlanabilir veya sabit olabilirler.Ayarlanabilir lensler ise manuel otomatik iris veya p-iris olabilirler.
P-iris yeni geliştirilmiş bir kontrol olup otomatik iris lens eksikliklerini gidermek için tasarlanmışlardır.P-iris lens özel bir yazılım içerir, kontras,netlik,alan derinliği,çözünürlük de iyileştirmeler sağlar.
P-Iris gelişmiş iris kontrolü megapiksel ip kameralarda görüntü kalitesini artırmak için sıklıkla kullanılmaya başlanarak dc iris kontrolünün yerini alacaktır.
GÖRÜNTÜ SENSÖRLERİ
Işık lensi geçerek bir görüntü sensörü üzerinde odaklanır.Görüntü sensörü birçok photosite den oluşur.görüntü sensörü üzerinde ki her bir photosite pixel olarak adlandırılan resim elemanına karşılık gelir.her bir pixel maruz kaldığı ışık miktarını kaydederek elektrona karşıt gelen sayıda dönüştürür, daha fazla ışık daha fazla elektrondur.
Kamera görüntü sensörlerinde kullanılan teknolojiler; CCD-CMOS ve megapixel sensörlerdir.
GÖRÜNTÜ TARAMA TEKNİKLERİ
Görüntü sensörleri tarafından üretilen bilgileri görüntüleme için geçmeli tarama veya progressive tarama teknikleri kullanılır. Koaksiyel kablo kullanan analog sistemlerde geçmeli tarama teknolojisi kullanılma zorunluluğu vardır.
Buda bazı durumlarda görüntülerde deformasyona neden olmaktadır.Prograssive tarama tekniğinde ise değerler,progressive scan görüntü sensöründen her bir pixel için alınır verilerin her satırı sıralı olarak taranır ve tüm görüntü karesi ağ üzerinden gönderildiğinden örneğin hareketli nesneler için daha kaliteli görüntüler elde edilir.
GÖRÜNTÜ İŞLEME
Görüntü kalitesini artırmak için ip kameralarda ayrıca çeşitli özellikler vardır.Bunlar arka ışık telafisi-poz bölgeleri ve dinamik aralık ve gürültü azaltmaktır.
BİR IP KAMERANIN KURULMASI
Yüksek kaliteli bir görüntü almak için;
Kameranın hangi maksatla kullanılacağına göre montaj yeri ve yüksekliği önemlidir.Işık koşullarını mümkün olduğu kadar iyileştirmek gerekir. Kameranın arkadan ışık alacak şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Dinamik aralığı azaltın gerekirse yüksek çözünürlüklü kamera kullanın.Beyaz ışık dengesi,parlaklık ve netlik için ilave ayarlara gerek duyulabilir.Video gözetlemelerinin kısıtlı olabileceği bölgelerde kurulum yaparken dikkatli olmalı yasal mevzuat incelenmelidir.Özellikle gizli kamera ve sesli kayıt uygulamalarında çok dikkatli olmak gerekir.