RFID
Radyo frekanslarını kullanarak kimlik tanımlamasını sağlayan RFID (Radio Frequency Identification) Sistemleri, canlı veya nesneleri farklı frekans aralıklarında tarama yaparak tanır. 90 seneye yakın bir tarihçesi olan bu sistemler, ülkemizde de 2004 yılında alınan ortak karar neticesinde CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations – Avrupa Posta ve Telekomünikasyon Birliği), standartlarına uygun frekans aralıklarında kullanılmaya başlanmıştır. Zor şartlarda çalışabilen ve hata payı çok düşük olarak tanımlama yapabilen RFID sistemler, uzak ve yakın alan taraması yaparak nesne ve canlıları yüksek başarı ile tanımlayabilir.
RFID Nedir?
25-134 KHz Alçak Frekans (LF), 13.56MHz Yüksek Frekans (HF), 865-868 MHz Ultra Yüksek Frekans (UHF) ve 2.45 GHz Mikro Dalga (MW) olmak üzere birçok farklı frekans aralığında çalışan RFID Sistemleri, ilk defa dostla düşmanı birbirinden ayırt etme maksadıyla 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılmaya başlanmıştır. Canlıların kimliklerinin kısa sürede ve hata payı çok düşük olarak tanımlanmasını sağlayan Radyo Frekansı ile Kimlik Tanımlama Sistemleri, cansız nesnelerin de tanımlanmasında kullanılabilir. Tedarik zincirlerindeki spesifik ürünlerin tanımlanması amacıyla paletlere, kasalara ve birim işletimcilerine entegre edilebilir.
Sistem Elemanları
RIFD Etiket
Uygulama ve kapasite belirlenmesi yapılmış bir RIFD sistem çipinin, daha güç çalışma şartlarına yüksek verimlilik ve problemsiz çalışması için geliştirilmiş halidir. RIFD çipi; fiziksel darbeler, kimyasal bileşenler ve ısı değişimleri gibi negatif etmenlerden etkilenmeyecek şekilde geliştirilir ve bu RIFD etiketi olarak isimlendirilir. Çipler daha güçlü bir anten ve mukavemeti daha yüksek bir kaplama ile güçlendirilir, RIFD etiketi haline dönüştürülür.
RIFD Anten
RIFD anteni; radyo frekansları yayınlar ve bu yayın sayesinde etiket aracılığıyla çipteki bilgiyi okuyucuya iletir. Okuma şeklinin doğrusal veya dairesel olmasına, uzak veya yakın okuma alanlarına göre RIFD antenleri farklı modellerdedir.
RIFD Okuyucu
Antenden alınan sinyalleri belli protokollere uygun olarak uygulama katmanına ileten RIFD okuyucusu, sabit veya el terminali olarak mobil olabilir. Entegre uygulama ile el terminali kullanılması, RIFD okuyucuya 1 ila 4 arasında anten bağlanması mümkündür. Ayrıca birden fazla anten bağlandığında, antenleri güçleri farklı seviyelerde ayarlanabilmektedir.
Ara Katman Uygulaması (Middleware)
Tüm sistemin en önemli elemanı olan Ara Katman Uygulaması; okuyucu bilgisi, etiket bilgisinin yönetimi ve anten yönetimi gibi kritik işlemleri yürütmektedir. Bunlar dışında bu uygulama; okuma, ağ yapılandırması, antenlerin ayalarının yapılması, okuma işleminin antenlerin hangileri ve okuyucuların hangileri tarafından yapılacağını belirlemektedir. Her okuyucunun kendine özgü bir protokolü ve protokolle uyumlu bir ara katma uygulaması bulunur. Ancak geçen seneler içinde yaşanan teknolojik gelişmeler standartların belirlenmesine ve RIFD okuyucularda Düşük Seviyeli Okuyucu Protokolü’nün standart olarak kabul edilmesine yol açmıştır. Böylece protokole uygun olarak geliştirilen tüm okuyucuların sistem dahilinde kullanılması mümkün olmuştur.
Elektronik Ürün Kodu (EPC) Nedir?
Tedarik zincirinde kullanılan EPC, belirli ürünleri tanılamak için kullanılan benzersiz bir sistemdir. Sınıf 1 ve Nesil 2 olmak üzere iki farklı standardı bulunan EPC sistemler, küresel boyutta kullanım için frekans aralıklarına da bir takım standartlar getirilmesi ile geniş bir alanda kullanılmaya başlanmıştır.
UHF Sınıf 1 ve GEN 2 Özellikleri
Gereksinim Gen2 Yetisi
Küresel Düzenleme Uyumluluğu : Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya
Gürültülü Ortamlarda Çalışma : Çoğul Oturumlar, Yoğun Okuma Modları
Hızlı Çalışma : >1600 etiket/sn ABD, 600 etiket/sn Avrupa
Gizlilik Koruma : EPC kodu yayınlanmaz, 32-Bit Kill Şifresi
Gelişmiş Doğruluk : Hayalet Okumaların Giderilmesi, Uyumlu Protokoller
Bellek Yazma Yetkisi : >7 etiket/sn yazım hızı, Seçmeli Kullanıcı Belleği
Grup Aramaları ve Filtreleme : Esnek Seç Komutu
Düşük Maliyet : Çoğul, Satıcı Olanağı
Esneklik : Eş EPC numaralarına izin verir, Çoğul EPC’ler
Sertifikalı Ürün : Şu anda mevcut