ÖZEL UYGULAMA ALANLARINDA YANGIN ALGILAMA
Geleneksel noktasal dedektörlerin teknik zorlukları, pratik olmaması ,yüksek hassasiyetle algılama zorunluluğu veya estetik nedenlerden dolayı kullanılamaması nedeniyle, başvuracağımız iki ana ürün grubu bulunmaktadır. Bunlar hava örneklemeli duman dedektörleri ve doğrusal ısı dedektörleri dir.
HAVA ÖRNEKLEMELİ DUMAN DEDEKTÖRLERİ;
Sistem; üzerinde bulunan delikler vasıtasıyla oluşturulan örnekleme odacıklarını ihtiva eden bir veya iki adet bağımsız boru ile bu boruların bağlı olduğu dedektör ünitesinden ibarettir. Borular vasıtasıyla, oda içindeki hava muayyen aralıklar ile emilir ve dedektör,önceden belirlenmiş limitlerin dışında duman partiküllerini tespit ederse duman alarmı verir.
Yeni nesil dedektörler, özellikle geniş alanlar da daha sağlıklı algılama yapmak için fanlı olarak üretilmektedirler.Yanlış alarmların önlenmesi için ortam iyice analiz edildikten sonra (kir,egzos gibi) kalibrasyon yapılmaktadır.
Yüksek tavanlı depolar,tavan araları, yükseltilmiş döşemeler, geniş salonlar ,müzeler, galeriler, tiyatro sinemalar, tarihi binalar, hava alanları, bilgisayar merkezleri ve sistem odaları, telekomünikasyon merkezleri, laboratuvarlar, araştırma merkezleri, elektronik ölçüm odaları, trafo odaları, alçak yüksek gerilim dağıtım depoları, vitrinler, cnc tezgahları hapishane ve hücreler, estetik duyarlılığı yüksek mimariler başlıca kullanım alanlarıdır.
DOĞRUSAL ISI DEDEKTÖRLERİ
Aşındırıcı gazlar, aşırı nem, yüksek sıcaklık ve kirli havanın yoğun olarak bulunduğu ortamlarda yüksek hassasiyetle algılama yapmak maksadıyla kullanılan yangın algılama sistemidir. Sistem akıllı olup yanlış alarm vermez ve emniyetlidir.
En yoğun kullanıldığı yerler :
- Karayolu, demiryolu ve yeraltı tünelleri
- Tren istasyonları, yolcu alanları, bağlantı koridorları
- Lokomotif ve tramvay depoları
- Yeraltı otoparkları ve yarı-açık çok katlı otoparklar
- Yanıcı gazlar ve sıvılar için depolar
- Yakıt yüklenmesi istasyonları ve açık yükleme rampaları
- Patlama tehlikelerine maruz alanlar
- Maden ve konveyör sistemleri ve kimyasal tesislerdir.
SİSTEMİN ÇALIŞMA PRENSİBİ
Belirli bir hacimde gaz basıncı ve ısısındaki değişikliklerin izlenmesi esasına dayanır. Sensörü yaklaşık 100 m. uzunluğundaki bakır boru ortam sıcaklığını izler.Yangın durumunda ortamdaki hava dolayısı ile borudaki sensör tüpü ısınır. Bu durumda oluşacak basınç değişikliği tüpün ucundaki elektronik basınç sensörü tarafından kaydedilir. Ölçülen basınç artışı, programlanmış ölçüm değerine uygun değilse uyarı verir. Isı artış veya sabit sıcaklık dedektörü olarak kullanıldığı gibi konvansiyonel ve adresli yangın alarm sistemlerine de entegre edilebilir.