Ip Kamera Sistemleri
Günümüzde kamera sistemlerinin önemi ve gerekliliği tartışılmaz bir noktaya gelmiştir. Gerek güvenlik gereksede olay aydınlatma özellikleriyle kamera sistemleri bireysel ve kurumsal bazda ihtiyaçlara cevap vermektedir. Gelişen teknoloji, birçok elektronik cihaza olduğu gibi güvenlik kameralarına da büyük artılar katmıştır. Bugün sayısız fabrika, site, ev ve mağaza, güvenlik ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü kamera sistemleri kurarak çözmüştür. Her geçen gün artan talepler, kamera teknolojisinde kaçınılmaz bir ilerlemeye yol açmıştır ve açmayada devam edecektir. Özellikle ip kameraların hızlı gelişimiyle birlikte bu sistemler ; yüksek verimlilik, kurulum ve kullanım kolaylığı konularında büyük gelişme kaydederek vazgeçilmez güvenlik sistemleri unsurlarından biri haline gelmiştir.
Ip kameralar kamera sistemlerinde sık kullanılan, görüntüleri dijital bilgiye çeviren ve bağlı oldukları ağ ortamı yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcıların lokal ağ yada internet üzerinden bunlara ulaşmalarını sağlayan kameralardır. Kendi IP numaraları vardır. Üzerlerindeki yazılımla tıpkı bir web sunucusu gibi hareket ederler.
Programlanabilme, görüntü depolayabilme, alarm yönetimi, hareket algılama gibi birçok özellikle donatılmışlardır. Ip kameraların herhangi bir bilgisayara bağlı olmaları gerekmez. Ağdaki router, switch yada huba bağlı olması yeterlidir.
IP kameralar lens ve bileşenleri ışık ve farklı dalga boylarından oluşan görüntüyü yakalar ve elektrik sinyaline çevirir. Bu sinyaller analog formdan dijital forma çevrilir ve sıkıştırılarak ip networkü üzerine gönderilir.
Lens görüntü sensörlerine fokuslama yapar , bundan önce optik filtre yardımıyla Infrared ışıkları süzülür ve renklerin doğru algılanması sağlanır. Görüntü sensörü (cmos/ccd) görüntüyü ışık bilgisi haline çevirir ve bunlar elektrik sinyallerine çevrilir ki artık ağ ortamına iletilecektir. Görüntü artık çoğumuzun data diye tabir ettiği veri biçimine çevrilmiştir. (klasik 1 ler ve 0 lar dan oluşan binary sayı sistemi ile ifade edilen veriler).
Ip kamera fiyatı ve ip kamera sistemi fiyatları, tercih edilen markaya ve istenilen özelliklere göre değişmektedir.
IP Kamera Nasıl Çalışır?
Analog CCTV kameralardan farklı olarak her türlü network ortamına adapte edilebilen IP Kamera herhangi bir donanıma gerek duymadan elde ettiği görüntüleri ağınızda belirlenen noktaya dijital olarak ulaştırabilmektedir. Bu işleyişi sağlarken kamera lensten aldığı görüntüyü dijital olarak dönüştürerek işlemcisine ve oradan da işletim sistemi sayesinde uzak erişim noktalarına Internet Protokolünü kullanarak MPEG4 formatında görüntü ve ses olarak anında transfer etmektedir.
Bu transferi sağlamanız içinse IP Kameranızı sadece mevcut bir yerel network ağına bağlamanız yeterlidir. IP protokol tabanları ile çalışan IP Kamera bağlı bulunduğu mekanın görüntüsünü eş zamanlı olarak mevcut yerel network veya Internet ağınıza transfer ederek mevcut bulunduğunuz ortama çeşitli yöntemlerle görüntünüzü transfer edebilecektir
IP Kamera mini-kompakt bir yapıya sahip network görüntü iletişim kamerasıdır. Yerel network iletişim ağından ve mevcut bilgisayarlardan başka ekstra ekipman ihtiyaçlarına gerek duymadan çalışabilir. IP Kameranın içerisine işlemcisi ve işletim yazılımları bulunan micro sistem entegre edilmiştir. IP Kamerada sesleri istediğiniz yerden duyabilmeniz için bir mikrofon standart olarak sunulmaktadır. Ayrıca herhangi bir mikrofonu bağlayarak, kameraların uzaklığına bağlı kalmadan istediğiniz noktadaki önemli ortamların seslerini daha net duyabilir, kayıt edebilirsiniz.
IP Kamera kablolu network’e CAT5-CAT6 kablo ve RJ45 kablo ucu ile, kablosuz networke ise mevcut wireless yapısı ile eşleştirilerek kolaylıkla şifre doğrulaması yaparak bağlanabilmektedir. Wireless özelliği olmayan bir IP Kamera rahatlıkla bir wireless router ile kablosuz yapıya geçirilebilir.
IP Kamera Türleri
IP kameralar açık ve kapalı alanlar için olsa bile; sabit, sabit kubbe, gizli, PTZ ve termal kameralar olarak sınıflandırılabilir.Bu türler için de ptz ve termal kameralar ile ilgi kısa açıklama yapacağım.
PTZ Kamera
Pan,tilt,zoom özelliklerine sahiptir.Komutlar network kablosu üzerinden gönderilir. Canlı izlemelerde genellikle kişi, nesneyi takip ve yakından inceleme için kullanılır.İnsansız operasyonlarda farklı alanları incelemek için belirlenen senaryoya göre de kullanılır.
Bir ptz kamera da bulunabilecek özellikler ana hatlarıyla :
Maskeleme, flip, önceden belirlenmiş senaryoya göre konumlama (bekçi tur), tur kaydı, autotracking, aktif gate keeper, elektronik ve elektronik görüntü sabitlemedir.
Termal Ip Kameralar
Nesnelerden yayılan ısıya göre görüntü oluşturmak üzere yapılandırılmışlardır.Tam karanlık ,gölgeli ve duman tozlu gibi koşullarda insanları, nesneleri ve olayları tespit etmek için idealdirler. Işıklandırmaya gerek yoktur. Öncelikle, kapalı yerlerde iş saatinden sonraki zamanlarda şüpheli faaliyetleri kontrol etmek ve yangın gibi acil durumlar da hudut karakollarında ,havaalanları, ceza evleri ve boru hatları gibi yerlerde kullanıma uygundurlar.
IP Kameranın Faydaları
1.Basitçe hub, switch veya ethernet kartınıza paralel kablo ile yahut Wi-Fi teknolojisi ile kablosuz olarak bağlanabilir.
2. Network üzerindeki herhangi bir bilgisayardan rahatlıkla görüntü alınabilir.
3. Bilgisayar yatırım maliyeti gerektirmez.
4. Birden fazla kamera için gerçek ve eş zamanlı kayıt/izleme olanağı sağlar.
5. Serverınız yada bilgisayar sisteminiz üzerinde performans düşürmez.
6. İnternet bağlantınız üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden ve hatta cep telefonunuzdan bile görüntü alabilirsiniz.
7. Onlarca kullanıcıya yüksek kalitede görüntü ve ses transferini aynı anda gerçekleştirebilir.
8. Dahili hareket algılama özelliği sayesinde kameranız hareket halinde SMS veya E-mail yoluyla geri bildirimde bulunabilir.
9. Kendi bünyesinde bir işletim sistemine sahip olduğundan izleme için ayrı bir program gerektirmez.
10. Ip kamera kurulumu kolaydır ve bakım maliyeti gerektirmez.
11. Kablosuz teknoloji (Wi-Fi) imkanı ile kurulacak mekana zarar vermez, görüntü kirliliği yaratmaz ve pratiktir.
12. Gerek dahili hafıza modülüne, gerekse Video Server aparatına aylarca yüksek kalitede görüntü ve ses kaydı tutabilir.
13. Her türlü gece ve gündüz şartında en kaliteli görüntüyü sunar.
14. Tüm sistem altyapılarında sorunsuz çalışır.
15. Elektrik akımını network kablonuzdan alabilir.
16. Sağlanan görüntüyü web sayfanıza ekleyerek sunabilir.
17. Görüntü üzerinden net resim kaydı tutabilirsiniz.
Network CCTV’nin Avantajları Nelerdir ?
Kolay Kurulum ve Kablolama
- Binaların birçoğu IP networklere sahiptir ve internet altyapısı çok hızlı bir şekilde genişlemektedir.
- Mevcut koaksiyel kabloma yüksek karmaşıklığa ve uzun mesafeli bağlantılarda dezavantajlara sahiptir.
Kurulumdan sonra Mobilite
- Tüm network kameralar ve kayıt üniteleri network portuna eklenip çıkarılarak kolay taşınma imkanı sunar.
- Mevcut sistemler(DVR, VCR) ek kablolama yükü getirirler.
Yüksek Ölçeklenebilirlik
- IP network sanal multiplexer olarak çalıştığı için video kanalları sisteme, network kamera eklenerek gerçekleştirilir.
- Mevcut sistemlere (DVR, VCR) video kanalı eklemek için yeni ünitelere gerek olacağı için yüksek yatırım gerekir.
Hatalara Dayanıklılık
- Network CCTV, dağılmıs sistem yapısında olduğu için daha kararlı ve güvenli çalışma sunar.
- Mevcut sistemlerde (DVR, VCR) CCTV komponentlerinden birindeki bir hata tüm sistemin çalışmasını etkiler.
Kolay Kurulum
- Access kontrol ve Alarm üniteleri ile kolay entegrasyon.
- Muhtelif donanım ve yazılım arayüzleri.
Geniş Alanlı Ağlarda Bağlantı
- Çoklu ortamlarda paralel görüntüleme.
- DSL ve kablosuz networkler ve geniş alanlarda video gözetleme networkleri için uygun ortam sağlar.
- Mevcut sistemler (DVR, VCR) video networku için koaksiyel kablolar kullanmak zorundadır.
ÖRNEK UYGULAMALAR
ÖRNEK 1
(Analog CCD kameraları network server ile IP kameraya dönüştürme yöntemi)
ÖRNEK 2
(Analog kameralarınızı ve IP kameralarınızı aynı network içinde kullanabilme)
ÖRNEK 3
(Farklı yerlerdeki şubelerinizi tek merkezden kontrol edebilme imkanı)
ÖRNEK 4
(Speed dome kameralarınızı kontrol edebilme imkanı)
ÖRNEK 5
(Fiber optik lan network altyapısını kullanma imkanı)